Hozzávalók 6-8 kis pohárhoz:
A csokoládéhoz: 112,5 g étcsokoládé (minimum 70 %-os), 50 ml tejszín, 2 ek termelői méz, 1 narancs reszelt héja
A kávékrémhez: 100 ml tejszín, 1 csapott tk instant kávépor, 4 cl Baileys, ½ narancs leve, 2-3 ek méz, 3 tojás sárgája, 1 tk kukoricakeményítő
A csokoládét törjük apró darabokra.
A tejszínnel és a mézzel olvasszuk fel.
TIPP: Tegyük a tűzre közepes hőfokon. Amikor a csokoládé harmada láthatóan felolvadt, tegyük le a tűzről, és folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel.
A kisebb poharakat döntsük meg, és nyomózsák segítségével töltsünk beléjük a csokoládé krémből. Tegyük a fagyasztóba 10-15 percre döntve.
A tejszínt a kávéval, likőrrel, narancslével melegítsük fel.
A tojások sárgáját keverjük ki a mézzel, és a keményítővel, majd csorgassuk a tejszínbe.
Közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be a kávés krémünket.
TIPP: Érdemes kézi habverőt használni a sűrítéshez, így kellemesen habos lesz az állaga.
Hűtsük langyosra, majd töltsük a csokoládé krémre.
Mézes Joghurt recept
Hozzávalók :1 zacskó zselatin (fix) por, 2 ek víz, 250 ml natúr görög joghurt, 60 g méz, 250 ml tejszín
A gyümölcsréteghez: 6-8 szilva, 3 ek bodzabogyó juice, kevés vanília, 1/2 ek cukor, kevés citromhéj
A bodzabogyó juicehoz nem kell más, mint kirándulás alkalmával egy-két bozda bogyó tányért leszedni, otthon leszedni a zöld ernyővirágzatról, és a levét kipréselni.
TIPP: Görög joghurtot készíthetünk úgy, hogy a sima natúr joghurtot áteresztő textilbe helyezzük, és lógatva pár órán át kicsepegtetjük belőle a savót.A szilvákat félbevágjuk, a juice, cukor, citromhéj hozzáadása után, felfőzzük egy kicsit.
Ez kb. 3 perc, kevergessük meg néha.
Egy kis edényben keverjük össze a zselatint a vízzel, tegyük félre.
Egy tálban a mézet, és a joghurtot keverjük össze, ezt is tegyük félre.
Egy nagy edényben a tejszínt verjük kemény habbá, és ezt is tegyük félre.
Melegítsük a zselatint 12 másodpercig a mikróban.
Ha kivesszük, azonnal csorgassuk a joghurtba, folytonos keverés mellett.
A tejszínt is forgassuk bele, majd rakjuk poharakba, és rétegezzük a gyümölccsel. Min. 3 órára tegyük hűtőbe.
TIPP: Sűrű (görög) joghurtot készíthetünk úgy is, hogy a natúr joghurtot egy muszlin kendőbe tesszük, és pár órát hagyjuk kicsöpögni belőle a savót, majd kevés mézet keverünk le benne.
Hozzávalók (2 pohárhoz): 200 g görög natúr joghurt, 2 kk méz, 100g málna
A málnát a mézzel összeturmixoljuk.
A pohár aljára rakunk néhány szem egész málnát, majd a joghurtot, és a mixelt málnát egymásra rétegezzük.
Összehasonlíthatatlan a bolti joghurtokkal, aki megpróbálja egyszer az otthon készített joghurtot, amíg friss gyümölcs van, nem fog készet venni.
Ha felmerül a kérdés, hogy valóban elég-e egy kávéskanálnyi méz, egyértelműen az a válaszom, igen. A gyümölcs maga is édes, és sokkal elevenebb az íze, mint az a késztermékeknél megszokott. Persze ez is ízlés dolga.
Hozzávalók 4 főre (4 kehelyhez).
A krémhez: 25 dkg házi krémsajt (vagy philadelphia krémsajt), 1 tojás + 2 tojás sárgája, 2 ek méz, 1 dl édes pezsgő, 1 tk kukoricakeményítő
Az eperhez: 30-40 dkg eper, 2 ek balzsamecet, 2 ek méz
+ babapiskóta, mentalevél
A tojásokat keverjük össze a mézzel, a pezsgővel, és a keményítővel, majd gőz felett folyamatos kevergetés mellet sűrítsük be.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjük bele csomómentesre a krémsajtot.
Az epret mossuk meg, vágjuk kisebb darabokra.
Egy serpenyőben hevítsük fel a mézet a balzsamecettel.
Amikor forr, adjuk hozzá az eperdarabokat, és maximum 1 percig pároljuk.
Ezt követően az epreket vegyük ki egy tálra.
A babapiskótát törjük darabokra, és a visszamaradt epres mártásba forgassuk bele.
Vegyünk 4 poharat, és rétegezzük bele a hozzávalókat (krém, piskóta, eper, stb.).
A kelyheket egész piskótával, eperszemekkel, és menta levelekkel díszíthetjük.
|
A vaníliás pudingport a tejszínnel együtt verjük kemény krémmé.
Tegyük hozzá a sűrű tejfölt, a zselatin fixet (ez akár ki is hagyható), és az édesítőt (vagy porcukrot).
További 1-2 percig verjük a krémet.
Az eper ¾ részét turmixoljuk le péppé, ha szükséges édesítsük.
Vegyünk elő egy habzsákot (pl. csillagcsöves fejjel).
A kelyhek aljára tegyünk 2-2 ek eperpürét.
Erre nyomjunk egy réteg krémet.
Egy-egy kekszet morzsoljunk erre a krémrétegre.
Majd ismét epervelő réteg, és legvégül még egy krémréteg kerül.
A felső krémréteget simítsuk el egy kanállal.
Szép, nagy, és ép eperszemeket vágjunk vékony szeletekre.
Ezekből, a szeletekből rakjunk a kelyhek tetejére virágot.
A virágok közepére nyomjunk egy krémcsúcsot, amit mentalevéllel díszíthetünk.
A desszert tetejét szórjuk meg 1-1 durvára morzsolt keksszel.
Sajtos roló
Egy csomag bolti leveles tésztát téglalapalakúra, vékonyra kinyújtjuk. Egésztojással az egészet lekenjük, egy centi széles csíkokra vágjuk.
Csíkonként szorosan egymást fedve darabolt főzőkanál nyélre tekerjük. ( a tojás nélküli felét tekerjük a roló formára vagy főzőkanál nyelére )
( Egy főzőkanálnyélből 2 db 10 – 12 cm-es darab jön ki ).
20 percet pihentetjük és forró sütőben kisütjük.
Sajtkrém :
30 dkg reszelt sajtot, 4 tojássárgájával , 4 dkg liszttel, 2 dl tejjel sűrűre kell főzni és kihűteni. Ha teljesen kihűlt akkor egy 10 dkg margarinnal habosra kikeverni és ízlés szerint sóval ízesíteni.
A tésztát forrón kell lehúzni a nyélről. Egyforma darabokra vágni és nyomózsákkal a krémet beletölteni a tésztákba úgy hogy a két végén a krém kilátszódjon. A végeket reszelt sajtba kell mártani.
A tészta akkor nem jön le a formáról :
- ha nem sült meg a tészta
- ha nem forrón szedjük le a formáról
Ha valaki tart attól, hogy a tészta esetleg nem jön le a formáról annak ajánlom, hogy csavarja be alufóliával a hengereket, vajazza meg és úgy csavarja rá a tésztát.
Gesztenyés, pudingos torta
Tészta hozzávalói: 25 dkg gesztenye massza, 15 dkg darált keksz, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, rum vagy rumaroma
Elkészítés:
Egy 26 cm Ø tortaforma aljára tortapapírt, sütőpapírt vagy zsírpapírt helyezünk. Ez azért kell, hogy a kész tortát a formából a papír segítségével tudjuk tálra tenni. A tészta hozzávalóiból egy könnyen gyurmázható masszát kapunk, amit belenyomkodunk a forma aljába (kézzel). Ezután hűtőbe tesszük az alapot és elkészítjük a krémet.
Krém hozzávalói: 3 cs vanília ízesítésű pudingpor, 8 dl tej, 15 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 20 dkg vaj v. margarin, ½ csomag piskóta tallér, friss gyümölcs (de lehet konzerv is) sárgabarack, őszibarack v meggy, 3 dl tejszín
Elkészítés:
A pudingból, a tejjel, a cukorral és a van. cukorral pudingot főzünk. Amikor már langyosra hűlt belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat.
A tésztára rákenjük a krém felét majd egy réteg piskóta tallért és szeletelt barackokat rakunk rá. (Ha meggyet használunk azt a tésztára a krém alá tegyük, h. ne színezze meg a krémet.) Majd a krém másik felét simítjuk a piskótás rétegre.
A tejszínt felverjük és a krémre rákenjük.
Díszíteni lehet önmagában villával hullámosra, vagy gesztenyét reszelünk rá, vagy csokit reszelünk, stb. Tegyük be a hűtőbe folpackkal lefedve min. egy éjszakára.
A gyümölcs el is hagyható, úgy is nagyon finom.
Egy nappal a felszolgálás előtt célszerű elkészíteni, hogy az anyagok a hűtőben összeálljanak, különben szétesik.
Könnyen elkészíthető, nagyon finom süti.