Keverjük el a mustárt és a majonézt csomómentesre, majd lassan adagolva a natúr joghurtot, adjuk hozzá.
Borsozzuk, sózzuk, majd a hűtőbe téve egy kis időre, tálaljuk hidegen.
Az eredeti Cézársaláta recept:
A salátához:
2 fej római saláta
néhány marék pirított kenyérkocka
parmezánforgács
A kenyérkockához:
friss baguett
egy egész fokhagymafej fele, kb 4-6 gerezd
2,5 dl olívaolaj
Az öntethez:
2-3 gerezd fokhagyma, fél dl olívaolajban pürésítve
2 ajóka (szardella) filé (kihagyható-az eredetiben nem szerepel)
1 kisebb citrom felének leve
fél ek mustár
1/2 tk őrölt bors
1 ek vörösborecet
legalább 2 ek Worcestershire-szósz
1,5 dl olívaolaj
3 tojássárgája
2-3 ek reszelt parmezán
só (ha szükséges)
ELKÉSZÍTÉS:
A salátát leveleire szedjük, megmossuk, leszárítjuk.
Készítsük el a kenyérkockát. Ehhez simán piríthatunk kenyérkockát magában is serpenyőben vagy készíthetünk croutont házilag így.
A szószhoz tegyük egy nagy tálba a pürésített fokhagymát, Tegyük bele az ajókafilét és kézi erővel (ahogy az eredetiben is) aprítsuk, szaggassuk kisebb darabokra. Ez történhet késsel, villával. Ebbe csavarjuk bele a citromlét, borsozzuk. Alaposan keverjük el. Jöhet a mustár, az evőkanálnyi vörösborecet, legalább 2 ek Worcestershire szósz, de lehet 3 is, ha valaki szereti. Ezt megint keverjük el.
Ehhez lassan csurgatva adagoljuk hozzá az olívaolajat, mint amikor a majonézt készítjük és közben kevergessük folyamatosan, hogy a massza homogénre sűrűsödjön az olajtól.
Ebbe csak a végén üssük bele a 3 tojás sárgáját és ezzel is keverjük simára. Ekkor kerül bele a reszelt parmezán. Kóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.
FONTOS: beleüthetjük a nyers tojást csak simán, de biztonsági okokból beletehetjük forráspont alatt lévő forró vízbe kb 45 másodpercre, így fertőtlenítve a tojás külsejét, amin az esetleges szalmonella baktériumok lehetnek. Ezek ugyanis nem a tojás sárgájában vannak.
A tálba keverjük bele a kenyérkockák egyik felét (ki mennyit szeret), majd a salátaleveleket, forgassuk össze. Szedjük tányérra, hintsük meg a maradék kenyérkockával és szórjuk meg parmezánforgácsokkal.
Mustáros-petrezselymes fejes saláta recept
hozzávalók 4 főre
1 db fejessaláta
1 kis csokor petrezselyemzöld
A dresszinghez:
1 ek magos dijoni mustár
2 ek balzsamecet
1-2 ek olívaolaj
1 ek méz
só
frissen őrölt bors, ízlés szerint
1-2 ek víz
1 gerezd fokhagyma, reszelve (elhagyható)
ELKÉSZÍTÉS:
A salátát alaposan megmossuk, negyedebe vágjuk és lecsöpögtetjük.
A petrezselymet nagyobb darabokra vágjuk.
A dresszing hozzávalóit összekeverjük.
Közvetlenül fogyasztás előtt forgassuk a salátanegyedeket a dresszingbe és szórjuk meg a petrezselyemmel.