Brownie (amerikai, duplán csokis kockák)
elkészítés:
45 perc
nehézség:
könnyű
sütési hőfok:
200 //
sütési idő:
20 perc
Hozzávalók:
1 bögre (2 dl) víz
4 evőkanál keserű kakaópor
2 bögre finomliszt (kb. 25 dkg)
1 bögre kristálycukor (kb. 20 dkg)
1 evőkanál szódabikarbóna
1 dl natúr joghurt
1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
2 tojás
22 dkg Rama
A tetejére:
jó maréknyi durvára vágott mogyoró vagy dió
1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
12 dkg porcukor
6 evőkanál natúr joghurt
4 evőkanál keserű kakaópor
12 dkg Rama
A tepsi kikenéséhez:
2-3 dkg Rama
Elkészítés:
A vizet egy kisebb lábasba öntjük, a Ramát és a kakaót hozzáadjuk, kevergetve felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk. A lisztet a cukorral és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez keverjük. Ezután kerül bele a joghurt, a tojás és a vaníliás cukor. Egy kb. 30x25 cm-es tepsit Ramával kikenünk, a tésztát beleöntjük, és nedves késsel elsimítjuk. Ezt a munkát szívesen megcsinálják a gyerekek is! Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 20 percig sütjük. A tészta tetejére valókat a mogyoró kivételével megmelegítjük. Amikor a cukor felolvad benne, akkor keverjük bele a mogyorót is. Ezt a masszát egyenletesen a kisült, még meleg tészta tetejére kenjük, és csak akkor szeleteljük fel, amikor ez a bevonat megszilárdul rajta.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kekszes-almás sütés nélkül
elkészítés:
40 perc
nehézség:
könnyű
sütési hőfok:
-
sütési idő:
-
Hozzávalók:
A tetejére:
4 evőkanál porcukor
4 evőkanál keserű kakaópor
5 dkg Rama
A tésztához:
50 dkg háztartási keksz (ha lehet, akkor szögletes forma)
3 csomag (12 dkg) Dr. Oetker eredeti Puding Vaníliás
20 dkg kristálycukor (méz is lehet)
8-10 evőkanál víz
8 dl víz
1,25 kg alma
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, 8-10 perc alatt puhára főzzük (ha mézzel készítjük, akkor azt a már puha almához keverjük. Közben a vanília ízű pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. Egy kb. 28 x 23 cm-es tepsi alját keksszel kirakjuk (ritkán lehet négyszögletű kekszhez jutni, ezért a hagyományos kerek is jó hozzá, amit szintén a tepsibe rakunk, az üres helyekre pedig kis darabokat tördelünk belőle). A meleg almakrémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül (kerek kekszek esetén az üres területeket tört darabokkal kitöltjük). A kakaóport a porcukorral és a 8-10 evőkanál vízzel kevergetve fölforraljuk, a tűzről levéve a Ramát hozzáadjuk, majd ezt a mázat a sütemény – pontosabban a keksz – tetejére kenjük. Jól behűtjük, ezalatt nemcsak összeérik egy kicsit, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kedvenc kókuszkocka
elkészítés:
90 perc
nehézség:
könnyű
sütési hőfok:
180 ?
sütési idő:
35 perc
Hozzávalók:
A mázhoz:
1 evőkanál rum
20 dkg porcukor
4 db tojássárgája
A töltelékhez:
25 dkg kókuszreszelék
25 dkg porcukor
5 db tojásfehérje
A tepsi kikenéséhez:
finomliszt
Rama
A tésztához:
3 evőkanál tejföl
1 db tojássárgája
2 evőkanál keserű kakaópor
1 kiskanál őrölt fahéj
20 dkg barna cukor
35 dkg finomliszt
fél csomag Sütőpor
20 dkg puha Rama
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a többi tésztához valóval együtt tálba rakjuk, és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Ezután két részre osztjuk, enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. fél cm vastagságú, 40 x 20 cm-es téglalapokat nyújtunk. Az egyiket egy Ramával kikent, belisztezett peremes tepsibe tesszük. A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a porcukrot is beledolgozzuk. A kókuszreszeléket beleforgatjuk, majd egyenletesen a tésztára kenjük. A másik tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percig sütjük. Amíg sül, elkészítjük a mázat. Ehhez a tojások sárgáját a porcukorral és a rummal addig keverjük, míg sima nem lesz. A kész süteményt még forrón vágódeszkára borítjuk, és a mázzal azonnal bekenjük. Mire kihűl, a máz is megdermed rajta. Forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kávés tekercs
elkészítés:
-
nehézség:
könnyű
sütési hőfok:
-
sütési idő:
-
Hozzávalók:
A krémhez:
3 dkg kókuszreszelék
9 dkg folyékony méz
1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
6 dkg porcukor
15 dkg Rama
A tésztához:
2 dl lefőzött kávé (cukor nélkül)
1 evőkanál rum
6 dkg kakaópor
40 dkg háztartási keksz
3 dkg porcukor
Elkészítés:
A háztartási kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot, kakaót, rumot és összekeverjük. A kávét a kekszhez öntjük és tésztává gyúrjuk. A tésztát sodrófával egy kristálycukorral megszórt alufólián téglalap alakúra nyújtjuk. A Ramát, a vaníliás cukorral és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a mézet és a kókuszreszeléket. Összekeverjük, megkenjük vele a tésztát. A fólia segítségével feltekerjük, és lehűtjük.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dunahullám 2
elkészítés:
60 perc
nehézség:
könnyű
sütési hőfok:
175 ?
sütési idő:
30 perc
Hozzávalók:
A bevonathoz:
2 kávéskanál étolaj
20 dkg tortabevonó
A tetejére:
4 evőkanál porcukor
1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
4 evőkanál kristálycukor
0,5 liter tej
1 csomag Dr. Oetker Vaníliás Krémpuding
15 dkg Rama
A töltelékhez:
1 üveg meggykompót (kb. 37 dkg)
A sütőlap kikenéséhez
Rama
A tésztához:
2-3 evőkanál tej
2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál aprított mandula
25 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
25 dkg kristálycukor
7 db tojás
37,5 dkg Rama
Elkészítés:
A Ramát addig keverjük a cukorral, amíg fel nem oldódik. Ezután a tojásokat egyenként hozzákeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a Ramás keverékhez adjuk. A tésztát megfelezzük, egyik felét aprított mandulával, a másik felét a tejjel elkevert kakaóval ízesítjük. A tepsit kikenjük Ramával, először a világos színű tésztát öntjük bele, majd rárétegezzük a sötét színűt és elsimítjuk. A meggyet lecsepegtetjük és szétterítjük a felületén. A tésztát előmelegített sütőben, 175 °C-on kb. 30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
A pudingport négy evőkanál tejjel simára keverjük, a maradék tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felfőzzük, a pudingporos tejet hozzáadjuk, még egyszer felforraljuk, majd kihűtjük. A Ramát a porcukorral felhabosítjuk, kanalanként hozzákeverjük a vaníliapudingot és a krémet a kihűlt tésztára kenjük. A tortabevonót az olajjal vízfürdőn megolvasztjuk és bevonjuk vele a tésztát. A még meg nem dermedt bevonatra egy villával díszítésként hullámokat rajzolunk.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kekszes-almás süti
elkészítés:
-
nehézség:
normál
sütési hőfok:
-
sütési idő:
-
Hozzávalók:
1 kg alma
8 dl, kb 10 evőkanál víz
kb. 20 dkg cukor
3 cs főzni való vanília ízű pudingpor
50 dkg kocka alakú háztartási keksz
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál cukor
5 dkg Rama
fahéj
Elkészítés:
Almát meghámozzuk, lereszeljük, 5 dl vizet ráöntünk, cukorral ízesítjük. Kb. 10 perc alatt puhává pároljuk. Közben vanília ízű pudingport 3 dl vízzel kikeverünk, az almához öntjük és kevergetve 2 percig főzzük, ez alatt jól besűrűsödik. Egy kb. 28-33 centis tepsi alját keksszel kirakjuk, a már csak meleg krémet egyenletesen rákenjük. A tetejére keksz kerül. A kakaóport a porcukorral, és a 8-10 evőkanál vízzel kevergetve felforraljuk, a tűzről levéve a Ramát hozzáadjuk, majd ezt a mázat a keksz tetejére kenjük. Jól behűtjük.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Amerikai csokis sütemény
Hozzávalók:
20 dkg étcsoki
1 tk. só
13 dkg Rama
25 dkg kristálycukor
1 vaníliás cukor
3 tojás
3 kanál méz
40 dkg liszt
1 és fél teáskanál sütőpor
Elkészítés:
Az étcsokit apró darabokra vágjuk. A hozzávalókat összekeverjük. Vizes kanállal gombócokat helyezünk a sütőpapírra, amiket kilapítunk egy picit! A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd 160 fokon sütjük. Amikor már az alja is aranybarnára sült, vasrácsra tesszük, és hűlni hagyjuk!